DIAMANTER - KAPITEL 1, DEN KORTE HISTORIETIME

DIAMANTER er … betagende, funklende, fængslende, prikken over i’et, creme de la creme og a girls best friend! Men hvorfor fascineres vi af diamanter, og hvorfor er de så værdifulde? Lad os kigge lidt nærmere på historien, de tekniske fakta og på diamantens konkurrent, inden vi forsøger at besvare de spørgsmål i kapitel 5.


04 v.3 dameringen er en eksklusiv klassiker fra Bendix Copenhagens dame- og vielsesringekollektion udført i platin. Centerstenen er på 0,81ct H/VVS1, Excellent cut, Polish and Symmetry. Du kan opleve den i vores butik Ved Vandkanten og hér online>>

KAPITEL 1 - DEN KORTE HISTORIETIME
Diamanter består af grundstoffet karbon og kan derudover indeholde et eller flere sporstoffer, der kan have indflydelse på diamantens farve. Diamanter dannes omkring 150 km under jordens overflade, i jordens kappe, under enorm varme og højt tryk (temperaturer fra 1300° til 2000° C og et tryk på ca. 70 ton/cm²), og er det hårdeste mineral der findes på jorden. De diamanter, der udvindes, blev dannet for imellem 550 millioner år til 4 milliarder år siden.

Rådiamanter inden de slibes. Billedet er udlånt fra Aktiv Guld.

Menneskers fascination af diamanter har sin begyndelse i Indien, formentlig allerede i det fjerde århundrede f.Kr., hvor et begrænset antal diamanter fandt vej til en lille men velhavende overklasse i Indien. Igennem handlen kommer de indiske diamanter til Vesteuropa, og i 1400-tallet er det Europas elite, der tager diamanten til sig.

I begyndelsen af 1700-tallet begyndte Indiens diamantforsyninger at falde, og Brasilien blev den nye og største leverandør af diamanter – i 150 år var Brasilien den primære kilde til de funklende skønheder.

I slutningen af 1800-tallet er der en stigende efterspørgsel på diamanter, og det er også her, man opdager de første forekomster af diamanter i Afrika. I 1866 finder man diamanter ved Kimberly, og i 1888 etablerer entreprenøren Cecil Rhodes De Beers Consolidated Mines Limited. De Beers kontrollerer i 1900 ved sine miner i Sydafrika 90% af verdens produktion og udvinding af uslebne diamanter.

Naturligt farvede rådiamanter inden de slibes i form. Billedet er udlånt fra Aktiv Guld.

I 1920’erne var den årlige produktion af uslebne diamanter ca. tre millioner carat, i 1970’erne 50 millioner carat, hovedsageligt fra Sydafrika, Zaire (i dag The Democratic Republic of Congo), og Rusland (det tidligere Sovjetunionen). I 1990’erne produceres der over 100 millioner carat.

Nye kilder til diamanter opdages løbende, herunder i 1985, hvor man tilføjer Australien til listen over leverandører af diamanter, bl.a. kendte for Argyle-minen, der indtil 2020 leverede hovedparten af verdens naturlige pink diamanter. Også Nordcanada bliver i år 2000 en af de nye kilder til de eftertragtede diamanter.

Med den store efterspørgsel på diamanter er det også et område, der efterhånden i mange år har interesseret kemikere, fysikere, geologer, mineraloger og oceanografer. Særligt forskningen de sidste 50 år har ført til markant øget indsigt, hvorfor man også i dag med den store tilgængelige viden omkring diamanters tilbliven og deres rejse til jordens overflade, lettere kan forudsige, hvor nye forekomster potentielt vil kunne opdages.

Den ekslusive 04 v.2 damering er hér udført i 18 karat gult guld med en Top Wesselton Internally Flawless centerbrillant på 0,25carat. I fatningen er der pavéfattede brillanter på begge sider af ringen. I alt 0,72ct TW/IF brillanter. Du kan opleve den i vores butik Ved Vandkanten eller online hér>>

KILDER:
GIA – Gemological Institute of America
Nina Hald - Drømme om diamanter
Aktiv Guld
Hjernekassen på P1, Diamanter - podcast

Bliv klogere på diamantens 4 C'er, gradering og værdisætning hér i kapitel 2>>

Bliv klogere på de naturligt farvede diamanter hér i kapitel 3>>

Bliv klogere på de labratoriefremstillede diamanter hér i kapitel 4>>

Bliv klogere på hvordan diamanter fattes hér i kapitel 5>>

Del:

Ældre indlæg

LEVERINGSINFO

Se vores leveringstider, og hvornår du kan forvente at modtage dit smykke.

Levering

AFHENT I BUTIK

Du kan også afhente din online-bestilling i vores butik i Hundested.

Find os

KONTAKT OS HER

Har du spørgsmål til din bestilling, kan du kontakte os på mail eller telefon.

Kontakt