DIAMANTER - KAPITEL 5, FATNING AF DIAMANTER OG REFLEKTIONER

Diamanter er sjældne og kostbare og skal, ikke mindst af denne grund, fattes omhyggeligt. Mange har den opfattelse, at diamanter ikke kan gå i stykker. Dette er en myte. I fatteprocessen kan man lægge et tryk eller lille ”slag” uheldigt, og stenen kan knække. Bæreren af et smykke med diamanter kan ligeledes foretage en uheldig bevægelse, hvor stenen får et slag, og igen kan diamanten knække. Det hører dog til sjældenhederne, da diamanter jo som bekendt er et af verdens hårdeste materialer.

Fattearbejde skal udføres korrekt, sådan at stenene sidder godt fast, og det skal også være udført, så det visuelt er flot og komplimenterer stenene i det hele taget. Det færdige resultat er ikke til at tage fejl af, når brillanterne er fattet af en dygtig stenfatter. Se det endelige resultat af smykket vist på billedet hér>>

 

Indfatningen skal fremhæve diamantens skønhed bedst muligt, og der er forskellige holdninger til, hvorledes en sten bedst komplimenteres. Slib og størrelse på diamanten er også afgørende for valget af fattemetode. For de større diamanter vælges ofte en ”luftig” fattemetode, eksempelvis grabber og gitterstruktur i selve fatningen, hvormed mest muligt lys kan komme til diamanten. Samtidig giver dette også mulighed for at se hele dette vidunder, som naturen har skabt, flot komplimenteret af menneskets evne til at formidle skønheden igennem slibning og godt guldsmedehåndværk. 

For de mindre diamanter kan bl.a. nævnes fattemetoder som forrivning, kanalfatning og pavéfatning. Hos Bendix Copenhagen anvender vi en del mindre brillanter, ofte mange i ét smykke. Her er pavéfatning en smuk fattemetode; små runde kørner/kugler holder stenen på plads og har samtidig den effekt, at de sammen med diamanterne skaber endnu mere liv og spil i lyset.

Her pavéfattes 04V.2 ringen med små Top Wesselton/Internally Flawless brillanter hele vejen rundt på kanten af fatningen, på toppen af fatningen samt på begge sider/kanter af ringskinnen. I alt 0,72ct. TW/IF brillanter, inklusiv center brillanten.

Oplev det færdige resultat af 04v.2 ringen her>> eller i vores butik Ved Vandkanten.

Kombinationen af topkvalitets diamanter og særligt dygtige håndværkere er essentiel hos Bendix Copenhagen. Fattearbejdet udføres delvist i Schweiz, delvist i Danmark af yderst kompetente håndværkere. Den kompromisløse tilgang til kvaliteten af materialer og håndværk bidrager til det eksklusive helhedsindtryk. 

De små afrundede kørner holder diamanterne på plads og har samtidig den funktion, at de bidrager til det funklende helhedsudtryk, der kendetegner pavéfattet arbejde. Denne fattemetode kan bl.a. ses i vores Glacier ørestikker online hér>> eller i vores butik Ved Vandkanten.

REFLEKTIONER
”Diamonds are a girl’s best friend”, bl.a. sunget af Marilyn Monroe - er måske en lille overdrivelse, men der er nu noget over de funklende og dragende skønheder. Diamanter har mere end nogen anden ædelsten et helt særligt glimt, en som beskrevet, særlig evne til at optage lys og kaste det tilbage til beskuerne i alle regnbuens farver.

Diamanter og jagten på dem har drevet mennesker til vanvid, været en mulig kilde til et bedre liv, måske endda rigdom, og handlen med diamanter er forbundet med enorme summer, politik og magt. Alt sammen drevet af små stykker kulstof skabt i naturen.

Mennesket fascineres af diamanterne, fordi de simpelthen er smukke og samtidig har en enorm styrke. Evner der på bedste vis kan benyttes til at symbolisere hengivenhed, tosomhed, nære familiebånd, og som derfor ofte gives ved særlige lejligheder af eller til de mennesker, der betyder mest.

Klassiske og karakteristiske creol øreringe med brillanter som ikke er fattet hele vejen, men i grupper, både på fronten og på siderne. Klassisk med et tvist! Oplev vores 01 creol online hér >> eller i vores butik Ved Vandkanten.

Vi fascineres også, fordi diamanter kan være meget sjældne og dermed meget værdifulde. Mennesker har en tendens til at eftertragte noget som ikke bare er opnåeligt til enhver tid. I dag er diamanter heldigvis – i hvert fald de lidt mindre sjældne og små diamanter – dog opnåelige for alle, og ikke kun forundt eliten og de kongelige. Med de laboratoriefremstillede diamanter vil flere og flere også kunne smykke sig med de større diamanter, i takt med at disse kan fremstilles hurtigere og dermed til lavere pris.

I denne forbindelse er det vigtigt, at smykkebranchen tydeligt adskiller og informerer omkring forskellene på de naturlige og de laboratoriefremstillede diamanter. Vigtigt er det også, at I som forbrugere stiller krav til information fra smykkeforhandlere og guldsmede, så bevidste og velinformerede købsbeslutninger kan foretages baseret på viden og tillid.

Hos Bendix Copenhagen plejer vi at sige, at køb af smykker – guld, diamanter og perler – jo ikke er en egentlig nødvendighed og så alligevel, for de bidrager til minder, stor glæde og fornøjelse i livet. Vi mener, at diamanter ER prikken over i’et, og creme de la creme!

KILDER:
GIA – Gemological Institute of America
Nina Hald - Drømme om diamanter
Aktiv Guld
Hjernekassen på P1, Diamanter - podcast

Bliv klogere på diamanter og deres historie hér i kapitel 1>>

Bliv klogere på diamantens 4 C'er, gradering og værdisætning hér i kapitel 2>>

Bliv klogere på de naturligt farvede diamanter hér i kapitel 3>>

Bliv klogere på de labratoriefremstillede diamanter hér i kapitel 4>>

Del:

Ældre indlæg Nyere indlæg

LEVERINGSINFO

Se vores leveringstider, og hvornår du kan forvente at modtage dit smykke.

Levering

AFHENT I BUTIK

Du kan også afhente din online-bestilling i vores butik i Hundested.

Find os

KONTAKT OS HER

Har du spørgsmål til din bestilling, kan du kontakte os på mail eller telefon.

Kontakt