De naturligt farvede diamanter betegnes ”fancy colours”. 300 farver er blevet identificeret, herunder også nuancer inden for disser farver. De mest kendte farver er gul, grøn, cognac, champagne, og blandt de helt sjældne, blå, røde og pink diamanter. Jo mere intense og klare farverne er, jo højere værdi. Kun ca. 1 ct. ud af 10.000 carat har en klar intens farve.
I Bendix Copenhagens smalle 05 dameringe er der pavéfattede brillanter sat i farveforløb fra hvid, gul og grøn samt hvid, gul og brun. Brillanterne kan være naturligt farvede eller varmebehandlede, hvilket afspejler sig i den endelige pris. Farveforløb af brillanter i alle farver kan udføres efter ønske. Oplev vores ringe med brillanter her>> eller i vores butik Ved Vandkanten.
Når der forekommer nitrogen i diamanterne, fremstår gule nuancer, og tilstedeværelsen af bor eller hydrogen danner blå nuancer. Radioaktiv stråling fra uran i jorden påvirker diamanterne, så de får grønne nuancer, og røde pink og brune diamanter opnår deres farve ved deformiteter i atomets strukturelle opbygning, der opstår under vækst og under rejsen til jordens overflade.
Når vi fremstiller vores 05 ringe på bestilling, opsætter vi et farveforløb af brillanter efter ønske.
Kilden til farve for de pink og brune diamanter er altså den samme, men værdien er vidt forskellig. De pink er meget eftertragtede og værdifulde, de brune er den lavest værdsatte farve. Det unikke og sjældne er som bekendt en vigtig faktor, og de brune diamanter er der flest af. Man kan sammenligne dem med de barokke og cerklerede perler inden for kulturperler, som ligeledes er lavest værdsat af samme grund. Dette er et helt andet område og kapitel, som vi også senere vil dele med jer. 90% af alle pink diamanter stammer fra Argyle-minen i Australien. Den lukkede den 3. november 2020, hvilket kun har gjort diamanterne endnu mere sjældne og eftertragtede. Selv de små pink diamanter har nu opnået markant højere priser end for blot et par år siden.
De sorte diamanter får deres farve fra jernoxidmineralerne hæmatit, magnetit, grafit og jern. Ofte er de ikke så klare i deres sorte farve og egentlig mere grålige. For at intensivere den sorte farve kan diamanterne behandles ved neutronbestråling eller ved grafitisering – opvarmning til 900- 1650 °C.
GRADERING OG VÆRDISÆTNING
Farvede diamanter graderes ikke helt på samme måde som de farveløse/hvide. Intensiteten på farven er et meget afgørende kriterie; jo mere farve, jo mindre afgørende bliver eksempelvis klarheden på diamanten når den skal værdisættes. Også valget af slib vil foretages, således at farven fremhæves bedst muligt.
Eksklusivt unika vedhæng. Dette markante vedhæng har forstenet palmetræ som det bærende element. Strukturen i det oprindeligt organiske materiale ses tydeligt, og de varme farver komplementerer guldets og brillanternes farver. Vedhænget er i 18 karat massivt gult guld med TW/VVS brillanter, naturligt lysebrune brillanter og cognacfarvede brillanter, der er varmebehandlede - i alt 0,11 ct. pavéfattede brillanter. Smykket kan opleves online hér>> og fremstilles på bestilling.
Tre kriterier anvendes i graderingen af farven; nuancen (beskrivelsen af farven), tone (lys eller mørk) og mætheden (intensiteten i farven).
De største laboratorier har udviklet graderingssystemer og termer til at beskrive de farvede diamanter, dog er der ikke et system, der konsekvent anvendes på verdensplan, som GIA’s (Gemological Institute of America) farvegradering for de farveløse diamanter, og dette kan skabe forvirring. Udfordringen er, at der er så mange forskellige farver og grader af intensitet og mæthed. Både rigtigt lys og baggrund anvendes i graderingsprocessen, ligesom laboratorierne har et mastersæt af naturligt farvede diamanter, de kan gå ud fra. Selvom menneskets øje kan opfatte farver forskelligt, er det i sidste ende dog ofte et hold af erfarne graderingseksperter, der mest korrekt fastsætter diamanternes farve.
Hos Bendix Copenhagen anvender vi en del farvede diamanter, primært de naturlige, men i nogle tilfælde også behandlede. Her ses en unikaudgave af vores 05 ring serie, fremstillet på bestilling, med et farveforløb af naturlige pink diamanter i kombination med TW/VVS brillanter.
Hos Bendix Copenhagen anvender vi en del farvede diamanter, primært de naturlige, men i nogle tilfælde også behandlede. Her ses en unikaudgave af vores 05 ring serie i 18kt. gult guld, udført på bestilling, med et farveforløb af naturlige pink diamanter i kombination med TW/VVS brillanter. Du kan også få dit skabt eget unikasmykke - måske med dit gamle guld. Kontakt os for at høre nærmere om dine muligheder. Læs mere om ringene hér>>Verdens dyreste diamant “Pink Star” på 59,60ct., der i 2017 blev solgt til svimlende 496 millioner danske kroner. Læs mere om Pink Star hér>>
Naturlige pink og blå diamanter er sjældne og meget værdifulde. Bl.a. de blå behandlede diamanter er et godt alternativ til de naturlige farver. De er mere intense i farven end de fleste naturlige blå diamanter, og prisen er lavere. Her ses et farveforløb af TW/VVS-brillanter og behandlede blå brillanter.
Naturlige pink og blå diamanter er sjældne og meget værdifulde. Bl.a. de blå behandlede diamanter er et godt alternativ til de naturlige farver. De er mere intense i farven end de fleste naturlige blå diamanter, og prisen er lavere. I Bendix Copenhagens smalle 05 damering ses et farveforløb af TW/VVS brillanter og behandlede blå brillanter. Farveforløbet kan også udføres med naturligt blå brillanter. Oplev ringen online hér >> eller i vores butik Ved Vandkanten.
KILDER:
GIA – Gemological Institute of America
Nina Hald - Drømme om diamanter
Aktiv Guld
Hjernekassen på P1, Diamanter - podcast
Bliv klogere på diamanter og deres historie hér i kapitel 1>>
Bliv klogere på diamantens 4 C'er, gradering og værdisætning hér i kapitel 2>>
Bliv klogere på de labratoriefremstillede diamanter hér i kapitel 4>>
Bliv klogere på hvordan diamanter fattes hér i kapitel 5>>