DIAMANTER - KAPITEL 4, LABORATORIEFREMSTILLEDE DIAMANTER

Kunstigt fremstillede diamanter består, ligesom naturlige diamanter, af kulstof. De har de samme fysiske egenskaber og kan, ligesom de naturlige diamanter, indeholde indeslutninger og fejl.

Timeline og carat
I 1954 dyrker man de første laboratoriefremstillede diamanter. Det er General Eletric, der opfinder denne metode, og dette med et industrielt formål. Kvaliteten af diamanterne var ikke tænkt til, og heller ikke egnet til, anvendelse i smykker. Disse laboratoriefremstillede diamanter var små og som regel gule.

Mulighederne i denne nye opfindelse går dog ikke ubemærket hen, og i 1990’erne formår man at dyrke en kvalitet, som er anvendelig i smykker. Stenene er stadig gule.  Da der nu er laboratoriefremstillede diamanter på markedet i smykkekvalitet, begynder dette at stille krav til formidling af oprindelse for de gule diamanter. Er stenene kunstigt fremstillede, eller har de en naturlig oprindelse? I midten af 2000tallet kommer også hvide laboratoriefremstillede diamanter på markedet. Produktionen er lille, og prisen er høj.

Laboratoriefremstillet diamant i dens rå form og efter den er brillantslebet. Billedet ses på GIA.edu

 

To metoder anvendes til at dyrke laboratoriefremstillede diamanter:

1. CVD–synteser - Chemical Vapor Deposition
2. HPHTsynteser - High-Pressure, High-Temperature 

Markedet for laboratoriefremstillede diamanter ændrer sig fuldstændigt i 2015, hvor man med HPHT-synteser opnår en hidtil usete størrelse på 10,02ct. og i 2018 20,23ct. I 2018 stopper man med at anvende HPHTmetoden til at fremstille de større diamanter. I stedet anvendes CVDmetoden, og i 2022 lykkes det Ethereal Green Diamond at fremstille den hidtil største laboratoriefremstillede diamant i den fine kvalitet H VS2 på hele 30,18ct.

Før dette var den største laboratoriefremstillede sten på 16,41ct. Denne sten blev fremstillet kun et halvt år tidligere i 2022, hvilket indikerer, hvor stærkt udviklingen inden for laboratoriefremstillede diamanter nu går. Dette vil få en indflydelse på værdien af de laboratoriefremstillede diamanter.

De laboratoriefremstillede diamanter kan efterhånden dyrkes i betydeligt større størrelser. Hér ses en 16.41 ct CVD diamant med VVS2 clarity og dermed den største CVD laboratoriefremstillede diamant, som GIA har analyseret til dato. Billedet kan ses på GIA.edu

Værdien
Hvis man skal sammenligne værdien på de naturlige diamanter og de laboratoriefremstillede diamanter, så skal dette gøres med sten, der er sammenlignelige; altså bl.a. inden for antal carat og kvalitet.

I 2016 var de laboratoriefremstillede diamanter 16% lavere i pris end de naturlige diamanter. I 2018 40%, i 2021 60% og i 2022/2023 op til 80% lavere i pris. Dette skyldes den udvikling, der de seneste år er sket i evnerne til at kunne fremstille laboratoriefremstillede diamanter med større hastighed og bedre resultater.

Det skal fremhæves, at en egentlig sammenligning af naturlige diamanter og laboratoriefremstillede diamanter alene kan foretages på de fysiske og optiske egenskaber, herfra stopper sammenligningsgrundlagene. De naturlige diamanter er millioner af år undervejs i deres skabelsesproces, de er skabt af naturen, og en unik naturlig sjælden diamant vil altid være unik. Laboratoriefremstillede diamanter er ikke unikke, de kan genskabes på få uger.

De forskellige metoder til at dyrke diamanter skaber forskellige diamantkrystaller og former. Til venstre er CVD metoden brugt, HPHT i midten og til højre en naturlig diamantkrystal. Billedet er udlånt af GIA.edu

Teknologien, der fremstiller de menneskeskabte diamanter, er kostbar, og produktionen er kostbar i energiforbrug; dog kræver det ikke mange ansatte for at forestå en produktion. Udvinding af naturlige diamanter involverer markant større mængder af arbejdskraft, store investeringer i land, infrastruktur og maskiner. På et tidspunkt vil minerne være udtømte for diamanter, og nye investeringer i land skal foretages. Disse faktorer, sammen med sjældenheden, bidrager også til den markant højere værdi på de naturlige diamanter.

Valget imellem naturlige og laboratoriefremstillede diamanter
Argumenterne for at købe laboratoriefremstillede diamanter vil typisk være den lavere pris samt mindre belastning på miljø og mennesker. I forhold til den lavere pris, er det vigtigt at holde sig for øje, at man ved at købe smykker med laboratoriefremstillede diamanter alene opnår en besparelse i dag. Prisen vil højst sandsynligt kun falde yderligere fremadrettet, og dermed vil værdien på allerede købte laboratoriefremstillede diamanter også falde. Man skal altså ikke se et køb af laboratoriefremstillede diamanter som en investering – som det kan være med særligt sjældne og værdifulde naturlige diamanter – men en besparelse nu og her, og det at man får en sten, der har samme fysiske og optiske evner til en lavere pris.

Forskellen er simpelthen, at det ene produkt er sjældent og skabt af naturen, og det andet er menneskeskabt og et produkt, der kan kopieres og genskabes gang på gang.

Er de laboratoriefremstillede diamanter mere bæredygtige end de naturlige diamanter?

Det debatteres i dag, om den store industrielle produktion, der finder sted ved udvinding af naturlige diamanter, er mere skadelig for miljøet, end den teknologiske produktion af menneskeskabte diamanter, der udleder CO2. De to sider af branchen advokerer naturligvis for egen sag, og det er på nuværende tidspunkt op til den enkelte forhandler og forbruger at tage et standpunkt efter egen overbevisning.

I forhold til de menneskelige aspekter, forsøger man i branchen at eliminere det, der er blevet kaldt bloddiamanter. Diamanter der er blevet brugt til at finansiere blandt andet borgerkrige i afrikanske lande. I dag har 99,8% af de diamantaftagende lande skrevet under på “Kimberly Process Certification Scheme”; altså at de kun vil opkøbe diamanter fra kilder, som har certifikater på diamanternes oprindelse. Kimberley Processen er sat i verden for at forhindre oprørsgrupper i at bruge diamanter til at finansiere deres kamp mod nationale regeringer. Mange af de oprørsgrupper findes ikke længere, og de fleste konflikter, der hærgede Afrika i 1980'erne og 90'erne er slut i dag. Diamantbranchen er fortsat en forholdsvis lukket branche og industri, og det kan være en udfordring både for aktørerne i smykkebranchen og for forbrugerne at gennemskue, om diamanterne rent faktisk er 100% konfliktfri.

Der er dog en positiv udvikling i gang, hvor både smykkebranchen og forbrugerne får en større bevidsthed omkring, hvilke krav der bør og skal stilles til producenterne, for at både miljø og mennesker belastes mindst muligt, og for at de så eftertragtede diamanter bliver tilgængelige for forbrugeren igennem bæredygtig produktion. 

Vil du vide mere om Kimberley Processen, kan du læse nærmere hér>>

I dag og fremtiden
I smykkebranchen fordeler anvendelsen af naturlig og laboratoriefremstillede diamanter i smykker sig således i dag:

10% laboratoriefremstillede diamanter
90% naturlige diamanter

Flere større virksomheder i branchen har taget de laboratoriefremstillede diamanter til sig i deres smykkekollektioner, med de fordele de har. Det bliver interessant at følge udviklingen, og i hvilken grad de menneskeskabte diamanter vil opnå succes, ligesom det bliver interessant at følge debatten og gennemsigtigheden vedrørende bæredygtig produktion. Afgørende er det nu og på sigt, at guldsmede og smykkeforhandlere er oplyste og tydeligt informerer om stenenes oprindelse, videregiver information og bidrager til de for forbrugerne rigtige beslutninger, når det kommer til køb af diamanter; naturlige såvel som menneskeskabte.

KILDER:
GIA – Gemological Institute of America
Nina Hald - Drømme om diamanter
Aktiv Guld
Hjernekassen på P1, Diamanter - podcast

Bliv klogere på diamanter og deres historier hér i kapitel 1>>

Bliv klogere på diamantens 4 C'er, gradering og værdisætning hér i kapitel 2>>

Bliv klogere på de naturligt farvede diamanter hér i kapitel 3>>

Bliv klogere på hvordan diamanter fattes hér i kapitel 5>>

Tagget med: diamant diamanter
Del:

Ældre indlæg Nyere indlæg

LEVERINGSINFO

Se vores leveringstider, og hvornår du kan forvente at modtage dit smykke.

Levering

AFHENT I BUTIK

Du kan også afhente din online-bestilling i vores butik i Hundested.

Find os

KONTAKT OS HER

Har du spørgsmål til din bestilling, kan du kontakte os på mail eller telefon.

Kontakt